Велосипед «Україна», 1927

Пошуковой команді AC Heritage вдалося знайти один з найбільш ранніх і рідкісних екземплярів харківських велосипедів. Це перша модель, що одержала назву «Україна», випущена в 1927 році на 1-му державному велозаводі ім. Г.І. Петровського. Тоді він ще не називався ХВЗ.
Як відомо, харківський велозавод був утворений на базі фабрики Лейтнера в кінці 1923 року. У ті роки єдиний велозавод в СРСР випускав дуже мало техніки. За перший рік він ледь випустив 1000 велосипедів.

Але вже в 1925 році молоде підприємство представило першу самостійну модель, яка отримала ім’я «Україна» і в виробництво пішла в 1926 році.
За 1925-1927 роки в Харкові випустили всього 11,9 тис. велосипедів. Більшість комплектуючих для них закуповували в Англії, та й сам велосипед мав багато схожого з британським BSA. Коштував такий 110 рублів 69 копійок, але купити такий звичайним громадянам було майже не реально через дефіцит. В основному велосипеди тоді видавали службовцям державних контор, тому до наших днів і дожили лічені одиниці ранніх «Україна».
Даний екземпляр 1927 року випуску вдалося знайти в місті Миколаїві в дуже комплектному стані. Його відновленням займався кращий в країні майстер історичної реставрації велотехніки Віктор. Зараз велосипед на прекрасному ходу і став перлиною колекції технічної історії України. А ми можемо бачити, як же виглядали перші харківські велосипеди тих років.

https://www.facebook.com/uavelo.com.ua/

One thought on “Велосипед «Україна», 1927

  1. Галина

    Много нового, спасибо. Кстати,на сайте пробки онлайн сейчас можно в любое время увидеть текущие пробки онлайн сейчас. Персональный маршрут можно скорректировать в любой момент, сверяясь с данными онлайн-сервиса. Для удобства, все события, которые происходят на выбранной дороге, отмечаются соответствующим цветом. Карта пробок является интерактивной и показывает состояние дорожного трафика в режиме реального времени. Карта не имеет границ в выборе области для показа и позволяет перетаскивать их области, а также изменять масштаб и измерять расстояния. Сетевое издание — Региональное информационное агентство «СуперОмск» зарегистрировано Федеральной службой по надзору в сфере связи, информационных технологий и массовых коммуникаций 17 декабря 2019 г. Сетевое издание — Региональное информационное агентство «СуперОмск» освещает актуальные новости Омска и Омской области.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *