Мій велосипед Comanche Strada


ВИ ГОТОВІ ДІТИ?!!

ТАК, КАПІТАН!

Я ВАС НЕ ЧУЮ!

ТАК ТОЧНО, КАПІТАН!!!!

УУУУУУУ!!!!….

 

Привітулі, народ!

Нарешті й в мене дійшли руки розповісти про свій лясік. Трохи про себе: моє ім’я Віктор, народився в році 1987 від Різдва Христова, в місті-герої Києві, мешкаю там-же. Ну а тепер трохи про велосипед: це шосер Comanche Strada. Був куплений влітку 2014 року за 4к гривень. По курсу 11,5 — це приблизно 350$(в принципі зараз він все ще так і коштує, 350$).
Це мій перший велосипед. До нього був Орльонок, а до Орльонка — ГНОМ-4, куди ж без нього 😉 .

Спочатку я розглядав варіанти купівлі б/у. Був варіант купити стартон за 2,5к на старому 105 шімано, але раціонально помисливши я прийшов до висновку — це не найкращий варіант для новачка, який в велосипедах розуміє трохи меньш, ніж ніхріна. Ще був варіант Старт-шосе 2009 року(це той, який з трохи дивною рамою і Шімано Сора по колу) за 2700грн, але без педалей і з вісімками на колесах. Все ж вирішив, що новий агрегат для мене буде краще. На Команч я наткнувся спочатку в інтернеті, потім знайшов його обговорення на ХТ, ну і, нарешті, я наткнувся на вело-блог одного чувака з Сімферополя з ніком Kuz0n(лінк його блога: http://veloblog.moy.su рекомендую почитати, пише чувак  досить цікаво) Він теж купував велосипед вперше, і теж нічого(майже) про велосипеди не знав. Трохи почитавши я набрався хоробрості і, на радість чи на біду, Команч було куплено. 
Тепер трохи заводської специфікації:

Розмір:          54 см 56 см 58 см
Рама: Алюміній 7005 підсилена, профільні труби, верхня труба Double butted, гідроформована нижня труба із змінним січенням
Вилка:           Hi-Ten
Вага рами:   1,8 кг
Колеса
Передня втулка:     JOYTECH JY-751 Alloy 14G*36H
Задня втулка:          JOYTECH JY-754 Alloy 14G*36H
Спиці:            Сталь
Обод: HJC DA-16
Покришка: KENDA K-193
Трансмісія
Шіфтери:      Shimano SL-A050 7R
Передній перемикач:       Shimano FD-A050
Задній перемикач: Shimano RD-2300
Шатуни:        COMANCHE AI-220P(Prowheel A1-220P, брендовані команчем)
Касета:          SHIMANO TZ-21(вільнобіг, тріщотка, чи як вам буде зручно)
Ланцюг: KMC-Z51
Кількість передач:  14
Гальмівна система
Краби: PROMAX RC-462
Гальмівні ручки: COMANCHE BL-250
Інші компоненти
Каретка:        VP-BC73
Рульова колонка:   Integrated Headset VP A42E
Винос керма: COMANCHE 145-8(сталевий, під 26мм)
Кермо:           COMANCHE HB-2035(сталеве, походу якесь Аванті)
Сідло: COMANCHE 112
Педалі: WELLGO LU-947
Підсідельна труба: COMANCHE 200, 27,2 mm(сталевий)
Маса: 12,8кг (для моєї 58 ростовки)

За ці два роки я проїхав приблизно 4 тис. км, пережив багато позитивних(для мене) і негативних(для велосипеда 🙂 ) моментів. Ну і замінив ледь не пів велосипеда 😀 Міняв компоненти не тому, що велосипед і компоненти не якісні. Ні, я їх міняв по мірі того, як гнув, ламав та трощив бо катався я агресивно і не обережно(в принципі нічого не змінилось). Але про все по порядку.  Далі я буду описувати компоненти вела, хронологію їх заміни і допитливий читач зможе дізнатись, як це:Comanche Strada сток

стало цим:Мій компліт

Одже:

Перше на заміну пішло сідло. Стокове сідло було хрінове, як для шосе.

Стокове сідло

На якомусь бюджетному МТБ воно було б  якраз, але для шосе воно було занадто м’яке. В високій посадці все було терпимо, але в хваті на дропах дискомфорт для яєчок був відчутній. Такий вибір сідла виробником в мене викликає нерозуміння, будемо сподіватись, вони його замінять в наступних ревізіях.  Звісно, підбір сідла-справа не проста. Я, напраклад, спочатку собі поставив kellys apex(зручне, але по причині товщини парило попу), потім було шкіряне від Старт-шосе(зашироке. Без памперса все ОК, з памперсом натирало безбожно), потім гоночне amoeba race hussar(два дні всього поїздив; класне сідло, але не підійшло по ширині), selle royal energy(кльове турінгове сідло з гелевим наповнювачем: але для більш прямих посадок, для шосе некомфортно) Ну і нарешті, фінальний варіант(поки що):

Поточне сідло

Сідло Velo 1533, брендоване VK. По комфорту ближче до твердого, отвір в основі сідла сприяє комфортному вихлопу(жарт).

Колодки, троси і сорочки теж були не айс. Колодки швидко стирались і кришились. Весь обод був в чорній сажі. Були замінені на JAGWIRE на передніх крабах(гарні колодки довго служили і гарно гальмували) і BBB ззаду(трохи гірше за JAGWIRE, але теж гут). Зараз поставив картріджні alligator(ними задоволеній).колодки і гальма 
Троси були не поліровані. Цим усе сказано. Про сорочки нічого конкретного сказати не можу, але думаю, по аналогії з тросами вони теж не дуже. Поставив недорогі поліровані троси і сорочки Quaxar Flexlines з точковим змащенням. Зразу стало ЗБС.  Читач!  Якщо ти будеш купувати недорогий велосипед — одразу заміни колодки,  троси і сорочки. Легкість і сила гальмування та плавність перемикання передач відчутно збільшиться.

На цьому на деякий час заспокоївся.   Фото велосипеда з того періоду експлуатації:Strada V 1.01
Вилка обклеєна наклейками в стилі «стікер бомбінг» і має видимий «лобик», але про це нижче

Деякий час все було нормально, але велосипедизм головного мозку почав прогресувати, і прожити хоч якийсь час і не купити й замінити якийсь компонент ставало все складніше. Почав планувати серйозніший апгрейд: кабовилка, дуали, група кляріс/сора по колу. Щось на кшталт такого:Comanche dream
….Курс валют вніс свої корективи 🙁

Правда, мою вело-болячку він не вилікував 😆

Наступним замінив кермо — старе було сталевим і важким, 700г( 😯 !!!!!) і погнулось при незначному падінні. Хай-Тен все таки. Ну і винос замінив до купи 🙂
Також замінив підсиділ. В ньому була проблема з замком: що б міцно зафіксувати сідло, було необхідно сильно затягувати гайку. А так як метал там фіговий, то я зірвав різьбу. Полікувалось спочатку заміною рідного болта на звичайний, а потім заміною на підсиділ Zoom.

Потім були ручки. Гальмівні ручки технічно мене влаштовували, працювали без нарікань. Був правда один нюанс: ручка під резинкою має квадратний профіль що не дуже комфортно для долонь. Зараз, я цю проблему вирішив би підкладанням під резинки шматочків обмотки. Але тоді клепки мені на це не вистачило. Замінив ручки на SHIMANO BL-R400.

Проїздив я на таких компонентах приблизно рік. І от, на початку 2016р знов почало в мене чухатись 😆 Вибір для заміни пав на трансмісію: ланцюг вже розтягнувся на 1%(за 2000км невмілої експлуатації), систему хотілось компакт(та й рідну систему я погнув трохи. Зовсім трохи, але все таки 🙂 ), також хотілось касету замість трещотки. Ну, в мене є така негативна риса: якщо я щось вподобав, то мені важко заспокоїтись і про це забути. Правда курс вже був 25, і про Кляріс, а тим паче Сору довелось все-таки забути.
Мені трохи підфартило: біля мене відкрився новий вело магазин, в якому були непогані знижки. Поміркувавши трохи, зваживши всі за і проти я прийшов до висновку, що робити зі Стради цукерочку буде не раціонально зараз. Багато піде на це ресурсів. Простіше буде вел продати і купити новий. Але вільних грошей на новий теж небуло. Тому було прийнято рішення скомпонувати вел компонентами бюджетного рівня, але які максимально відповідають параметрам ціна\якість.
Вибір пав на шатуни Shimano Tourney A070, в першу чергу із-за ціни — 670грн зі знижкою, проти 875грн повної вартості. Це система 50\34 під квадрат, кривошипи алюмінієві, павук і зірки сталеві. Маса щось там 1040г. КОМПАКТ ВАЖИТЬ 1КГ??, здивується допитливий читач. Ну так, важкувато, але питання ваги було не в пріоритеті, та й по якості Шімано було по краще, ніж мій провіл.
Втулку я поставив бюджетну Shimano Altus FH-RМ30 36H, на касету 7-к.
Касету поставив SunRace R63 12-24T, бо вона така гарна, і срібляста, МІМІМІМІМІ 😀 . Чому вирішив залишитись на 7-ці ззаду? Ну, 9-ка дорого, а в 8-ці сенсу особливо не бачив.

А, ну так! Про вилку!
Погнув я її ще в перші дні свого катання. Врізався в стіну на швидкості 15км\год. Доволі смішна історія, можливо якось її розповім. Сталось так, що вилка зігнулась симетрично, а так як я тоді про геометрію рам мало що знав, то вважав що все ОК. І катався так до цього року. Зараз вже стоїть бюджетна алюмінька. Планував поставити карбонову FSA чи алю MOSSO, але «попав» на заміну заднього ободу і довелось ставити подешевше.
Ще трохи фото:
Strada V.1.14

Ну і нарешті, фінал.
Я довго міркував чи потрібні мені дуали. З однієї сторони — це зайві витрати, та й рідні манетки чудово працюють і мене повністю задовольняли. З іншого боку, дуали — це зручність та ергономіка.
Все таки я наважився 😉
Після вивчення двох з половиною відгуків на ХТ і відео дяді Вови(правда про перемикачі, а не про дуали), були замовлені у китайчиків дуали МікроШіт( :mrgreen: ).

Приїхали, встановив, покатався.
Ну що я можу сказати?

ДУАЛИ — ЦЕ ЧУДОВО!Strada v.1.20

На момент написання статті МікроШіфти відкатали десь 700км. Працюють добре. Дуже зручна ергономіка в верхньому хваті. В хваті за скоби ергономіка посередня, але, ще багато залежить від типу керма. В мене зараз анатомік з чималим дропом і трохи неправильним(як на мене) кутом вигину скоб. З компактом, я думаю, все було б добре… Все ще попереду. Можливо скоро спробую і компакт 🙂
Трохи фото велосипеда в нинішньому стані:Strada v.1.22

Strada v.1.22 по діагоналі

Strada v.1.22 кермо і дуали

Strada v.1.22 кермо і дуали

IMG_0007

Strada v.1.22 кермо і дуали

Strada v.1.22 винос

Strada v.1.22 по діагоналі

Strada v.1.22 по діагоналі

Strada v.1.22 касета

Strada v.1.22 трансмісія

Strada v.1.22 трансмісія

Специфікація Comanche Strada в його нинішньому стані:

Рама: Алюміній 7005 підсилена, профільні труби, верхня труба Double butted, гідроформована нижня труба із змінним січенням
Вилка: но-нейм, алюміній зі сталевим штоком. (Масу не міряв, по відчуттям грам 800-900)
Вага рами: 1,8 кг
Колеса
Передня втулка: JOYTECH JY-751 Alloy 14G*36H
Задня втулка: Shimano Altus FH-RМ30 36H
Спиці: Сталь\Нержавійка
Обод: HJC DA-1699(перед)\Alexrims AT400(зад)
Покришки: Kenda 700x23C KONTENDER K-196
Трансмісія
Шіфтери: MicroShift SB-R 472
Передній перемикач: Shimano FD-A050
Задній перемикач: Shimano RD-2300
Шатуни: Shimano tourney A070, 50/34
Касета: SunRace R63 12-24T(12,13,14,16,18,21,24)
Ланцюг: KMC-Z82(катаю в два ланцюга)
Кількість передач: 14
Гальмівна система
Краби: PROMAX RC-462
Інші компоненти
Каретка: Shimano ВВ-UN26
Рульова колонка: Integrated Headset VP A42E
Винос керма: но-нейм,під 26мм, 110мм довжиною, легенький, знятий з якогось Skott-a
Кермо: но-нейм, алюміній анатомік, ширина 42, маса 350г
Сідло: Velo 1533
Педалі: Shimano m520
Підсідельна труба: Zoom 27,2 довжина 35
Маса: 11,6кг (Як бачите, навіть не намагаючись, я скинув з апарата 1,2кг)

Ну що я можу сказати по закінченню?
Велосипед мені подобається. Він мені і зразу сподобався, а тим паче зараз, коли я перебрав там кожен гвинтик і вклав в нього частинку душі.
Чи можу я порекомендувати стоковий Comanche Strada?
І так, і ні.

Чому «ні»: якщо читач збирається займатись шосе велоспортом всерйоз, то однозначно ні. Все таки велика маса(як для шосе) і бюджетність компонентів не будуть сприяти серйозним спортивним рекордам. По тій самій причині я не радив би купувати Страду, як другий шосейний велосипед тим, в кого вже є нормальний МТБ. Все таки після Спеша за 800$ відчуття від Стради за 300$ не будуть такими яскравими.

Чому «так»: Comanche Strada — це не дорогий, міцний шосейний велосипед початкового рівня. Він піддійте людям:

  • Як перший велосипед. Компоненти хоч і прості, але відносно надійні, і дешеві на випадок заміни. Конструкція не складна, велосипед легко навчитись обслуговувати самому.
  • Як сіті-шос(альтернатива фіксу\сінглу чи міському велу). В ціні і вазі Страда по конкурує з сіті-фіксами\сінглами низької і середньої ланки, маючи при цьому такі переваги, як гальма та передачі.
  • Як перший шос тим людям, які хочуть зрозуміти, що таке «це ваше шосе», і чи воно їм взагалі потрібно. Якщо дійсно потрібно, то людина вже краще буде розуміти, що вона хоче від велосипеда. Тоді Страду можна або продати і пересісти вже на те що вподобав, або просто замінити навіску. До того ж, хоч я й казав, що великих рекордів на Страді не досягнеш, це зовсім не означає, що на ньому не можна ганятись 🙂 . Лясик має гарний накат, доволі збиту базу, як для бюджетного велосипеда, і непогану раму. На цих самих рамах, доречі, збирали Comanche BE ONE на 105 Шімано для українських спортсменів.

Ось власне й усе. Дякую всім тим, хто читав мою писанину.

8 thoughts on “Мій велосипед Comanche Strada

  1. warrior

    Гарна стаття!
    Гарний вел, нехай слугуэ довго і так як треба!
    Також правильний підхід в тебе як до компонентів, так і до самого вела!

    1. Viktor Автор записи

      Ну, в принципі, так. Встановив нове кермо(старе було Амоеба, що на фотках з червоною обмоткою). Вильот нового на 2см більший, ніж у Амоеби. А винос старий залишився, і якщо його перевернути, щоб вигляд був «по-феншую», то посадка робиться занадто витягнутою(винос задовгий для цього керма). До того ж, з перевернутим виносом кермо нижче сідла на 9см, а це занадто спортивна посадка для мене  . Зараз, при задертому виносі кермо стоїть на 4см нижче сідла. Спробував таку, більш комфортну, посадку — мені сподобалось. Звісно, буду ще експериментувати: куплю винос на 2-3см коротший і спробую в спортивній посадці. Але так як я орієнтуюсь більш на відстані, ніж на швидкості, то напевно залишу так як зараз.

  2. Степан

    Хороший велосипед, для хороших людей.
    Бо погані люди не їздять на велосипедах, а якщо їздять то стають хорошими 🙂

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *